Posted on

A mindennapi életben megtett lépések száma

A hideg évszakban a testmozgás megterhelő lehet, de télen, amikor az alapanyagcsere megemelkedik, a testmozgás több energiát fogyaszt, ezért ajánlott azoknak, akik diétázni szeretnének.

Még azok is könnyen elsajátíthatják a napi rendszerességű gyaloglás szokását, akiknek nem szoktak sokat mozogni. Az emberek által megtett lépések száma ugyanis évről évre csökkenő tendenciát mutat.

Az Egészségügyi, Munkaügyi és Jóléti Minisztérium közzétette az emberek napi átlagos lépés számát. A 2017-es felmérés szerint a férfiak esetében 6846 lépés, a nők esetében 5867 lépés. Ezzel szemben az 1997-es felmérésben, ez a férfiaknál 8 202 lépés, a nőknél pedig 7 282 lépés volt.

Láthatjuk, hogy több mint 1300 lépéssel több volt, mint most. A lépések számának csökkenésének oka lehet a munkastílusok változása és a közlekedési eszközök fejlődése miatt csökkent a napi gyaloglás igénye.

Mennyit szokott sétálni? A lépések számát könnyen mérheti lépésszámlálóval vagy okostelefonos alkalmazással.

Hogyan lehet több lehetőségem a gyaloglásra?

  • Növelje a gyaloglásra szánt időt napi 10 perccel. Ha a mozgólépcső és a lépcső egymás mellett van, válassza a lépcsőt.
  • Szálljon le a vonatról vagy a buszról közvetlenül egy állomás előtt. Élvezze a sétát. Cserélje le az ingázó cipőt tornacipőre.

A 2022-re vonatkozó célértékeket is bejelentették.

・ Cél a 20-64 évesek számára: 9000 lépés a férfiaknak, 8500 lépés a nőknek.
・ Cél a 65 évesek és idősebbek számára: 7000 lépés férfiaknak, 6000 lépés nőknek.

Kezdje el a gyalogló életét, hogy javítsa egészségét.