Posted on

A masszázs terápia 10 legfontosabb előnye az idősek számára

  1. Növeli a végtagok véráramlását – A keringés fokozása a legfontosabb előny az idősek számára. A jó vérkeringés egyre nehezebbé válhat, ahogy öregszünk, és a masszázsterápia valóban segíthetii a vér áramlását a végtagokba.
  2. Javítja az egyensúlyt és a járást – Az elesés következetesen az idősek egyik legnagyobb gondja, mivel csontjaink az öregedés során hajlamosak gyengébbé válni. Mivel a masszázs képes növelni a végtagok vér áramlását, segít javítani a testrészek egymáshoz viszonyított helyzetének érzékelését, ezáltal javítja az egyensúlyunkat és csökkenti az esés esélyét.
  3. Puhítja a kemény izmokat és szöveteket – Ahogy öregszünk, általában kevésbé leszünk aktívak, így az izmaink megkeményednek és feszesebbé válnak. A masszázs segít az izmok és szövetek puhításában azáltal, hogy fokozza a véráramlást az érintett területeken, és végső soron csökkenti az általános izomfeszültséget.
  4. A törődés és a kényelem érzését kelti – Egyesek azért élvezik a masszázst, mert a törődés és a kapcsolat érzését kelti. 
  5. Serkenti az idegrendszert – A masszázsterápia endorfint, hormonokat és neurotranszmittereket szabadít fel, amelyek jótékonyan hatnak az idegrendszer működésére. A kutatások folyamatosan alátámasztják ezt az állítást, és kimutatták, hogy a terápiás masszázs segít olyan hormonok termelésében, amelyeknek óriási előnyei vannak a szervezetre, beleértve a szerotonint és a dopamint (a boldogsághormont).
  6. Könnyíti a stroke utáni felépülést – Régebben a stroke után akár 48 órán át ágynyugalmat írtak elő, mert féltek attól, hogy újabb stroke-ot vált ki. De ez az álláspont megfordította a pólusokat, és most a stroke-ot követően az időseknek azt tanácsolják, hogy álljanak fel és mozogjanak újra. Ehhez nagy segítséget jelent a masszázsterápia, mert ez stimulálja az érintett területeket, és mindenre összpontosít, ami esetleg megbénult.
  7. Növelje a rugalmasságot – Mivel öregedő izmaink a kevesebb mozgáshiány miatt megfeszülnek, fontos, hogy segítsünk nekik ellazulni. A masszázsterápia lágyítja a feszes izmokat és ízületeket, így szélesebb mozgástartományt tesz lehetővé a mindennapi élet tevékenységei során.
  8. Javítja az alvást – A masszázs relaxációs előnye segíthet a könnyebb elalvásban és jobb alvást idézhet elő. 
  9. Immunrendszer támogatása – A masszázs rengeteg méreganyagot szabadít fel, és nagyban támogatja az immunrendszer működését.
  10. Enyhíti az ízületi fájdalmakat – Az ízületek fokozott véráramlására és az érintett területek felmelegítésére való összpontosítás bizonyítottan jótékony hatással van az ízületi gyulladásban szenvedők fájdalomcsillapítására.

Életünkben több fizikai, kémiai és érzelmi stresszt élünk át, mint valaha. A jó hír azonban az, hogy még ha nem is vagyunk tudatában ezeknek az elménket és testünket érő stresszoroknak, a masszázs egyik legjobb módja az enyhítésére.